انتظارات غیر واقع­‌بینانه می­‌تواند در فرد احساس شکست و افسردگی ایجاد کند.

  • کمال­‌گرایی می‌­تواند در پیش­‌بینی و شناخت افسردگی کمک کننده باشد.
  • نحوه احساس، اندیشه و رفتار افراد کمال­‌گرا احتمالا آنان را به سوی افسردگی پیش می­‌برد.
  • کمال­‌گرایی می­‌تواند منجر به ارتباطات ناسالم، بدبینی، ضعف در مهارت‌های سازگاری و عزت نفس پایین گردد.

در اکثر اوقات افسردگی به شیوه‌­ای تک وجهی مورد بررسی قرار گرفته و برچسب زدن به آن، تعریف کردن و تصمیم‌­گیری در خصوص آن تنها در یک بعد صورت می‌­پذیرد. حال آنکه اغلب افسردگی در پشت یک نقاب پنهان می­‌شود. عموماً به افسردگی همچون احساس غم با پیش­روی آهسته و بی‌­اهمیتی به پیرامون نگاه می­‌شود. با این تعریف، کمال­‌گرایی احتمالاً دورترین خصیصه از افسردگی باشد: اهمیت بیش از حد در مقابل بی‌اهمیتی همه چیز!

کمال­‌گرایی و روان‌رنجوری: شخصیت چگونه بر افسردگی تاثیر می­‌گذارد؟

صفات شخصیتی از عوامل پیش‌بینی‌کننده‌ی افسردگی هستند. یکی از این خصیصه‌­ها شامل روان­‌رنجوری می­‌باشد: گرایش به تجربه احساسات منفی.

اما روان­‌رنجوری با کمال­‌گرایی نیز مرتبط است: قائل بودن به استانداردهای غیر واقع‌بینانه برای خود یا دیگران. اگر کامل بودن به عنوان استاندارد در نظر گرفته شود، فرد همواره احساس ناکافی بودن می­کند. این مسئله می­‌تواند او را به انتقاد مداوم از خود و دیگران سوق دهد؛ که به زندگی با احساسات منفی می­انجامد.

آیا کمال‌­گرایی می‌­تواند به پیش­‌بینی و فهم افسردگی کمک کند؟

  • کمال­‌گرایی نقش با اهمیتی حتی با احتساب روان­‌رنجوری  در پیش­‌بینی افسردگی ایفا می‌­نماید.

در بررسی 2016 این محققین مشخص شد روان­‌رنجوری قدرتمندترین پیش­‌بینی کننده افسردگی از لحاظ شخصیتی است. با این حال، حتی بدون وجود روان­‌رنجوری به عنوان یک عامل، کمال­‌گرایی بر این مسئله تاثیرات شگرفی دارد. در واقع همه هفت بعد کمال­‌گرایی (نگرانی درباره اشتباهات، تردید در اعمال، نگرش‌­های کمال‌­گرایانه، معیارهای شخصی، انتقاد به خود، کمال­‌گرایی خود محور، و کمال­‌گرایی تجویز شده اجتماعی) قابلیت پیش­‌بینی سمپتوم­‌های افسردگی را دارا هستند.

  • نحوه احساس، اندیشه و رفتار افراد کمال‌­گرا احتمالا آنان را به سوی افسردگی پیش می­‌برد.

 ابعاد کمال­‌گرایی شامل تردید به خود، انتقاد به خود، نگرانی درباره اشتباهات، و معیارهای غیر واقع­گرایانه برای خود و دیگران است. هنگامی که فرد به طور مداوم دچار تردید و تحقیر خود می­‌گردد، بدیهی است که احساس کافی بودن در او شکل نگیرد. متاسفانه این صفات شخصیتی می­‌تواند به مرور زمان به افسردگی بینجامد.

چرا افراد کمال­‌گرا مستعد افسردگی هستند؟

کمال­‌گرایی یک صفت شخصیتی بسیار اجتماعی است. این خصیصه بر ارتباطات فرد با خود و دیگران تاثیرگذار است. افراد کمال­‌گرا می‌­توانند به دلایل زیر دچار افسردگی شوند:

  • ارتباطات ناسالم

افراد کمال‌­گرا انتظارات غیر واقعی از خود و دیگران ایجاد می‌­کنند. این مسئله می‌­تواند به روابط تیره و تعاملات اجتماعی منفی بینجامد.

  • نگرش بدبینانه

به دلیل استانداردهای بالا، افراد کمال­‌گرا دیگران را با دید منفی می‌­نگرند. نتیجتاً، آن­ها با موقعیت­‌های مختلف با نگرش بدبینانه روبرو می­‌شوند. – آن­ها از پیش ناامید هستند.

  • ضعف در مهارت‌­های سازگاری

افراد کمال­‌گرا با عوامل استرس­‌زای محتمل در طول روز مواجه می­‌گردند، اما مهارت‌­های سازگاری سالم برای مدیریت این عوامل را در خود توسعه نمی‌­دهند. این افراد تمایل دارند از لیست کارهایشان اجتناب کنند یا آن­ها را به تعویق بیندازند تا از فشار و انتظارات دوری کنند.

  • عزت نفس پایین

افراد کمال­‌گرا احتمال دارد به ضعف در خود انگاره و اعتماد به نفس نیز دچار شوند. آن­ها فقط در صورتی نسبت به خود احساس خوبی خواهند داشت که به “کمال” برسند.

  • سطح رضایت پایین

افراد کمال­‌گرا همواره در تلاش برای “دستیابی” به استانداردهای بالای خود هستند. در نتیجه، آن­ها از موفقیت­‌های خود کمتر خوشحال می­‌شوند و به طور پیوسته از زندگی خود ناراضی هستند.

پیش­‌بینی و درمان افسردگی برای افراد کمال­‌گرا

شما کافی هستید

فرد کمال­‌گرا با بازنگری و درک تمایلات کمال‌­گرایانه خود، می­‌تواند وزن انتظارات غیر واقع‌­بینانه خود را بالا ببرد. روان­‌درمانی می‌­تواند به فرد کمک کند تا به ابزارهایی همچون مهارت‌­های سازگاری، ذهنیت مثبت، و عزت نفس تجهیز شود. فرد می‌­تواند نسبت به بهبود روابط با خود و دیگران اقدام کند و با انجام این کار، خود را از فشار کمال­‌گرایی رها کرده و در میانه شرایط افسردگی، به امید دست یابد.

منابع

Smith, M. M., Sherry, S. B., Rnic, K., Saklofske, D. H., Enn, M., & Gralnick, T. (2016). Are perfectionism dimensions vulnerability factors for depressive symptoms after controlling for neuroticism? A meta-analysis of 10 longitudinal studies. European Journal of Personality, 30(2), 201-212.

اشتراک گذاری:
نمایش دیدگاه ها (0)

دیدگاهتان را بنویسید