زوج درمانی چیست؟

زوج درمانی می تواند تفاوتی باشد که در رابطه خود به دنبال آن بودید؛ چه به دنبال راه هایی برای غلبه بر چالش ها در ازدواج یا رابطه خود باشید یا فقط امیدوار باشید که پیوند با شریک زندگی تان را تقویت کنید.

اگر مشکلاتی در رابطه دارید و احساس می‌کنید به عنوان یک زوج نیاز به حمایت دارید، می توانید برای کمک به بازسازی رابطه خود به دنبال زوج درمانگر باشید. فرقی نمی کند در چه مرحله ای از رابطه تان هستید، یا چه مدت از رابطه تان گذشته است ـ دو هفته یا 20 سال ـ زوج درمانی می تواند به شما کمک کند.

شما تنها نیستید، خیلی از زوج ها با هم مشاجره می کنند و به سختی با هم کنار می آیند. روانشناس به شما و شریک عاطفی تان کمک می کند الگوهای رفتاری خود را ارزیابی کرده و روشهای ارتباط موثر برای بهبود و تقویت رابطه خود را بیاموزید و روی رابطه عاطفی خود کار کنید.

زوج‌درمانی می‌تواند طیف گسترده‌ای از مسائل مربوط به رابطه را برطرف کند، از جمله درگیری‌های مکرر، احساس قطع ارتباط، رابطه عاشقانه، مسائل مربوط به رابطه جنسی، یا مشکلات ناشی از استرس‌های بیرونی. زوج درمانی می تواند به افزایش درک، احترام، محبت و صمیمیت بین شما و همسرتان کمک کند، و بنابراین می تواند به شما کمک کند  تا در کنار شریک عاطفی تان شادتر باشید.

هدف درمان معمولاً نزدیک کردن زوجین به یکدیگر یا پایان دادن هوشمندانه ی رابطه است. در این فرآیند، دو طرف یاد می گیرند که برای شریک زندگی خود و خودشان شفقت داشته باشند، به طور سازنده ای احساسات منفی خود را مدیریت کنند و احساساتی را که در ابتدا آنها را به سمت یکدیگر جذب می کرد، احیا کنند.

زوج درمانی به چه مسائلی می پردازد؟

مسائل رایجی که در زوج درمانی مطرح می شود عبارتند از:

  • پول
  • فرزندپروری
  • ارتباط جنسی
  • خیانت
  • خویشاوندان سببی
  • دوستان
  • مشکلات سلامتی مزمن
  • ناباروری
  • قمار
  • ترومای گذشته
  • مصرف مواد
  • فاصله ی عاطفی
  • درگیری مکرر

فواید زوج درمانی

  • رضایت عاطفی: با استناد به انجمن درمانگران ازدواج و خانواده آمریکا، بیش از 90 درصد از زوج های مورد بررسی پس از شرکت در جلسات با یک زوج درمانگر یا درمانگر ازدواج، بهبود سلامت عاطفی را گزارش کردند. آنها گزارش دادند که درمانگر ازدواج و خانواده آنها منابع مورد نیاز برای تصمیم گیری موثرتر در مورد روابطشان را در اختیار آنها قرار داده است.

توجه داشته باشید که آنچه برای روابط دیگران مناسب است ممکن است به نفع رابطه شما نباشد، زوج درمانگر روی رابطه شخص شما تمرکز می کند و بدون مقایسه رابطه شما با رابطه دیگران و با مشاهده مسائل خاص شما، تکنیک ها و راهکارهایی را ارائه می دهد.

  • حل تعارضات در زوج درمانی ممکن است در وقت شما صرفه جویی کند: زوج درمانگران اغلب با زوج هایی با پیشینه ها، فرهنگ ها و سبک های زندگی متفاوت کار می کنند. تلاش برای حل تعارضات به تنهایی ممکن است وقت گیر به نظر برسد، زیرا ممکن است نیاز داشته باشید که بدون حمایت یک حرفه ای، بفهمید که کجای رابطه تان می لنگد. شرکت در جلسات درمانی هفتگی ممکن است به زوج کمک کند تا با یک برنامه ساختاریافته در جهت بهبود رابطه ی خود پیش بروند.
  • می توانید با وضوح بیشتری مسائلتان را ببینید و در مورد رابطه تان راحت تر تصمیم بگیرید: گاهی اوقات، زوج درمانی ممکن است به شما و شریک زندگیتان نشان دهد که می‌خواهید با هم با هر مسئله ای کنار بیایید و با هم پیش بروید. گاهی اوقات، شما یا شریک زندگیتان ممکن است متوجه شوید که این رابطه برای شما مناسب نیست. در هر صورت، زوج درمانی می تواند به شما این امکان را بدهد که در مورد سلامت رابطه خود بیاموزید. در مشاوره، درمانگر شما ممکن است جدایی یا طلاق را توصیه نکند. در عوض، درمانگر شما ممکن است شما را به سمت یافتن سالم ترین گزینه برای خود راهنمایی کند.
  • یکدیگر را بهتر درک می کنید: زوج درمانی می تواند به شما کمک کند خود و همسرتان را بهتر درک کنید. می تواند به هر دوی شما کمک کند تا احساسات، امیدها، ترس ها، اولویت ها، ارزش ها و باورهای خود را بیان کنید.
  • مشکلات رابطه را شناسایی کنید: درمانگر شما می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا مسائلی را که منجر به درگیری های مکرر، عدم اعتماد و احساس قطع ارتباط می شود، شناسایی کنید.
  • بهبود مهارت های ارتباطی: زوج درمانگر می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. این می تواند به شما کمک کند تا خود را بیان کنید و آنچه را که نیاز دارید بدون حمله یا سرزنش شریک زندگی خود بخواهید.
  • تعارضات را حل کنید: درمانگر شما می تواند به شما و شریک زندگیتان کمک کند تا مشکلات خود را حل کنید.
  • تقویت دوستی و دلبستگی: زوج درمانی می تواند به تقویت دوستی، دلبستگی، پیوند و صمیمیت بین شما و همسرتان کمک کند.
  • خاتمه دادن به رفتار ناکارآمد: درمانگر شما می تواند رفتارهای ناکارآمد را شناسایی کرده و به حذف آنها کمک کند.
  • یادگیری مهارت های رابطه ی عاطفی: زوج‌درمانی شکل بلندمدت درمانی نیست. در عوض، این یک درمان کوتاه‌مدت است که هدف آن تجهیز شما و شریک زندگیتان به مهارت‌هایی است که به شما کمک می‌کند تا از تعارضاتی که در مسیر ایجاد می‌شوند پیشگیری و  آنها را مدیریت کنید.

تکنیک های زوج درمانی

زوج درمانگر ممکن است از تکنیک های مختلفی استفاده کند اما همه ی تکنیک ها یک هدف دارند: بهبود عملکرد زوج و تبدیل کردن روابط به منبعی از معنای عمیق و رضایت برای هر دو طرف.

  • زوج درمانی متمرکز بر عاطفه (EFT)
  • روش گاتمن
  • روایت درمانی
  • رویکرد الن واچتل
  • زوج درمانی روان پویا
  • رفتار درمانی
  • درمان شناختی رفتاری
  • روانشناسی مثبت
  • ایماگوتراپی

زوج درمانگر دقیقا چه کاری انجام می دهد و چطور به ما کمک می کند؟

زوج درمانگر ممکن است مهارت‌های جدید رابطه سالم را به شما بیاموزد و به شما کمک کند رفتارهای ناسالم و الگوهای تکرار شونده را شناسایی و ارزیابی کنید. در زوج‌درمانی، یاد می‌گیرید چگونه به حرف‌های همسرتان با تمرکز گوش کنید و به او فضایی بدهید تا نظر خود را بیان کند.

آیا در مورد قبوض ماهانه یا مسائل بهداشتی استرس داشته اید؟ آیا در مورد نحوه تربیت فرزندان خود اختلاف نظر دارید؟ آیا احساس می کنید در سایر وظایف خانوادگی غرق شده اید؟ هر اتفاقی که می افتد، می توانید نگرانی های خود را به اتاق درمان بیاورید. درمانگر فضایی امن برای صحبت راحت و بدون قضاوت شما ایجاد می کند و با توجه به نیاز دو طرف، استراتژی هایی برای تغییر می یابد و نقاطی را شناسایی می کند که  شما و شریک زندگیتان هر دو می‌توانید در آن ها پیشرفت کنید.

درمانگر فضای امنی فراهم می کند تا زوجین در هنگام بروز اختلاف به جای تمرکز بر دعوا، بر ارتباط بهتر تمرکز کنند. سعی کنید در طول جلسه روان درمانی فقط اشتباهات شریک زندگی خود را بیان نکنید و بر بهبود تمرکز کنید.

در جلسات مشاوره تان به این موارد توجه کنید:

سعی کنید در جلسات درمان به نگرانی های موجود در درمان پایبند باشید و بر یکی از نگرانی هایتان تمرکز کنید. هنگام بروز اختلاف، به جای آوردن اطلاعات نامربوط، روابط دیگران یا آسیب های گذشته، بر نگرانی فعلی تان تمرکز کنید و مشکلاتتان را یکی یکی بررسی کنید. اگر نیاز دارید در مورد آسیب های گذشته صحبت کنید، این کار را در یک جلسه جداگانه انجام دهید.

در رابطه تان به دنبال نقاطی برای توافق سالم باشید. در حالی که موافقت با اجتناب از یک بحث ممکن است نگرانی ها را حل نکند، شناسایی نقاطی که در آن با هم موافق هستید ممکن است سازنده باشد. به عنوان مثال، شاید زوجی در مورد اینکه آیا اجازه دهند دخترشان تلفن همراه داشته باشد یا خیر، اختلاف نظر دارند. به جای بحث و جدل یکی از طرفین رابطه می‌تواند بگوید: “می‌دانم که هر دوی ما برای امنیت و رفاه دخترمان ارزش قائل هستیم. بیا با هم لیستی از مزایا و معایب هر گزینه ایجاد کنیم تا بتوانیم بهترین راه حل را پیدا کنیم”. تصدیق یک نقطه توافق ممکن است حس اتحاد را برانگیزد، که می تواند سازش در طول یک گفتگو  را آسان تر کند. اگر یافتن زمینه مشترک دشوار است، می‌توانید از درمانگر خود کمک بخواهید.

خودتان را جای همسرتان بگذارید. در طول زوج درمانی، می توانید ارزش ها، افکار و باورهایتان را ارزشیابی کنید. ارزش های شما کجا با ارزش های شریک زندگی تان مطابقت دارند و در کجا احساس قطع ارتباط وجود دارد؟

به این فکر کنید که چرا شریک زندگی تان از شما ناراحت است؟ آیا او احساس می کند شنیده نشده است ، مورد بی مهری قرار گرفته یا به او بی احترامی شده است؟

وقتی خودتان را جای همسرتان می گذارید و الگوهای رفتاری او را درک می کنید، با همدلی به مسئله تان نزدیک می شوید.

جلسات زوج درمانی معمولا به چه صورت برگزار می شود؟

زوج درمانگر ممکن است از مراحل و استراتژی هایی مختلفی استفاده کند؛ این بستگی به تشخیص درمانگر، رویکرد درمانی اش و نیازهای رابطه ی شما بستگی دارد. اما مراحل جلسات زوج درمانی به طور معمول به این شکل می باشد:

آشنایی با شما: به طور معمول، اولین جلسه مشاوره با سوالات مصاحبه استاندارد در مورد تاریخچه رابطه شروع می شود و همچنین سوالاتی درباره ی خانواده منشأ، ارزش‌ها و پیشینه فرهنگی هر یک از زوجین.

درمانگر با شناختن شما و شریک زندگیتان، شروع به شناسایی اهداف درمانی ، ساختار جلسات و مسائلی می کند که لازم است در طول درمان مورد توجه قرار بگیرند.

کاوش در گذشته: زوج درمانی می تواند شامل کاوش در گذشته شما باشد، زیرا می تواند به شما در درک بهتر ترس ها، انگیزه ها و رفتارهایتان در رابطه کمک کند. همچنین می تواند به حل تعارضات حل نشده ای که بر حال شما تأثیر می گذارد کمک کند.

تمرکز بر راه حل ها: درمانگر شما با شما و همسرتان برای حل مسائل، اصلاح الگوهای رفتاری منفی و تمرکز بر جنبه های مثبت رابطه همکاری خواهد کرد.

مهارت‌های آموزشی: زوج‌درمانی می‌تواند به شما و همسرتان کمک کند تا مهارت‌های مدیریت خشم، حل مسئله و حل تعارض  و همچنین همدلی و شفقت را آموزش ببینید.

تمرینات زوج درمانی در خارج از جلسات: گرچه کسب بینش مهم است، یکی دیگر از جنبه های حیاتی زوج درمانی شامل تغییر رفتار است. زوج‌درمانگران اغلب به زوجین تکالیفی می‌دهند تا بتوانند مهارت‌هایی را که در درمان می‌آموزند در تعاملات روزمره خود به کار ببرند.

آیا واقعا زوج درمانی موثر است؟ آیا مشاوره زوجین می تواند به بهبود روابط عاطفی و عاشقانه ی ما کمک کند؟

مطالعات مبتنی بر شواهد نشان می‌دهد که زوج درمانی به طور مثبت ۷۰ درصد از روابط را در صورت تمرین بهبود می‌بخشد. زوج‌درمانی زمانی می‌تواند کارساز باشد که هر دو طرف مایل به تلاش و آماده برای ایجاد تغییرات باشند. اگرچه ممکن است زوج درمانی تمام تعارضات شما را برطرف نکند، اما اغلب به عنوان ابزاری برای راهنمایی تان در حالی که شما و شریک زندگیتان برای حل تعارضات با هم تلاش می کنید، استفاده می شود.

زوج درمانگر می تواند در این موارد به شما کمک کنند:

روابط جنسی، بهبود کیفیت و رضایت از رابطه جنسی.

دخالت اطرافیان و دوستان در روابط عاطفی تان.

روابط عاطفی نوجوانان، جوانان یا دانشجویان.

روابط با فاصله سنی قابل توجه.

راهنمایی و بهبود روابط در هر مرحله.

مشاوره ازدواج – آشنایی، نامزدی، ازدواج.

مشاوره طلاق.

برای مثال، ممکن است زوجی که به تازگی نامزد کرده اند، خدمات مشاوره قبل از ازدواج را فرصتی ارزشمند برای رسیدگی به انتظارات رابطه قبل از ازدواج بدانند. زوج دیگری که 25 سال با هم هستند، ممکن است مشاوره زوج درمانی را به عنوان راهی موثر برای بازیابی حس هیجان و عشق در رابطه خود کشف کنند.

از کجا بفهمیم زوج درمانی برای رابطه ی ما مفید خواهد بود؟

موفقیت یا شکست در درمان به میزان تمایل هر دو طرف برای متعهد شدن به تکنیک ها و تمرینات زوج درمانی بستگی دارد. اگر یکی یا هر دوی شما تمایلی به مشارکت و تعهد کامل به این فرآیند نداشته باشید، ممکن است چندان سودی نبرید. فرآیند مشاوره زوجین نیازمند تلاش هر دو طرف رابطه است. ممکن است هدف شما از درمان، شناسایی مواردی باشد که در آنها رفتار ناسالم انجام داده اید، یا شما و شریک زندگیتان ممکن است تصمیم بگیرید که برای تغییر الگوهای رفتاری خود و یادگیری مهارت های جدید به درمانگر مراجعه کنید. این سوالات را از خودتان بپرسید:

چرا باید زوج درمانی را امتحان کنیم؟

چه چیزی می خواهیم از درمان به دست آوریم؟

هدف نهایی ما از شرکت در این جلسات چیست؟

در اولین جلسه مشاوره زوجین در مورد چه جنبه هایی از رابطه خود صحبت خواهیم کرد؟

شما می توانید هر چیزی را به درمانگر خود بگویید و تمام اطلاعات خود را به اشتراک بگذارید، اما ممکن است قبل از گفتن هر یک از جزئیات آن به مشاور، با شریک زندگی خود مشورت کنید.

چرا درمان  را به تعویق میاندازیم؟

اغلب، زوج‌ها درمان را به تاخیر می اندازند و سراغ درمان نمی روند مگر اینکه رابطه شان به شدت آسیب دیده باشد. این بدین معنا نیست که در آن نقطه، دیگر زوج درمانی مؤثر نخواهد بود. با این حال، هر چه بیشتر مراجعه به زوج درمانگر را به تاخیر بیاندازید، ترمیم یک رابطه دشوارتر می شود. دلایل زیادی برای به تعویق انداختن درمان وجود دارد:

قبل از تصمیم گیری برای پایان دادن به رابطه، به زوج درمانی به عنوان آخرین تلاش نگاه می کنید.

ممکن است در مورد اینکه زوج درمانی چیست، تصورات نادرستی داشته باشید.

هدف یا اهمیت جستجوی کمک در مراحل اولیه را درک نمی کنید.

باور دارید که زوج درمانی فقط برای مسائل شدیدی مانند خیانت یا اعتیاد مفید است و در مسائل کوچکتر کمکی نمی کند.

از اینکه درمانگر قضاوت تان کند یا از طرف مقابل تان دفاع کند می ترسید.

فکر می کنید جلسات زوج درمانی به دنبال اثبات این مطلب است که “مشکل از شماست”.

از اینکه زوج درمانی تا چه حد و چگونه می تواند در رضایت از رابطه موثر باشد غافل باشید، چیزی که در نهایت می تواند بر سلامت روان شما هم تأثیر بگذارد.

این موارد همگی تصورات غلطی است که متاسفانه در جامعه ی ما بسار شایع می باشند.

فقط چند ماه از رابطه ی ما می گذرد. آیا خیلی زود است که با هم به یک زوج درمانگر مراجعه کنیم؟

چه زوج هایی که چند هفته با هم بوده اند یا زوج هایی که سال ها با هم بوده اند، همگی ممکن است از مشاوره بهره مند شوند. شرکت در جلسه زوج درمانی هیچ ارتباطی با مدت زمانی که در رابطه با هم بوده اید ندارد.

اگر همسرم از مراجعه به مشاوره زوجین امتناع کرد، چه کاری باید انجام دهم؟

اگر شریک زندگی شما از انجام مشاوره امتناع می ورزد، می توانید درمان فردی را در نظر بگیرید تا با یک مشاور در مورد احساس خود در رابطه تان صحبت کنید. مشاوره فردی فقط بر نیازهای شما متمرکز است و می توانیددر مورد اینکه چگونه این رابطه به شما آسیب می‌زند یا سود می‌رساند، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

آیا باید به همسرم بگویم که در جلسه درمان در مورد چه چیزی می خواهم صحبت کنم؟

شما می توانید انتخاب کنید که با همسر خود در مورد آنچه می خواهید در جلسه ی درمان مطرح کنید، صحبت کنید. انجام این کار به آنها کمک می کند تا بفهمند شما مایل هستید که در چه زمینه هایی از زندگی یا رابطه تان کار کنید. با این حال، در صورت تمایل می توانید جزئیات موارد را برای خود نگه دارید.

آیا زوج درمانی به صورت آنلاین هم ثمربخش است؟ من به زوج درمانگر به صورت حضوری دسترسی ندارم، آیا می توانم زوج درمانگر آنلاین داشته باشم؟

در هر کجا که زندگی می کنید، یک زوج درمانگر آنلاین می تواند به شما کمک کند تا مسائل رابطه تان را حل کنید و راه حل های طولانی مدت برای مشکلات ارتباطی تان پیدا کنید. یکی از مزایای مشاوره آنلاین زوج درمانی، انعطاف پذیری در دسترسی است. از آنجا که مجبور نیستید به مطب درمانگر بروید، حتی می توانید از مکان های جداگانه تماس بگیرید. بنابراین برای زوج‌هایی که یکی از زوجین یا هر دوی آن‌ها مکرراً سفر می‌کنند یا برنامه‌های بسیار متفاوتی دارند، ایده‌آل است.

صرفه جویی در زمان با نرفتن به جلسه ی ملاقات و برگشتن از آن می تواند یک مزیت بزرگ باشد.

بارزترین مزیت زوج درمانی آنلاین ، راحتی است. شما می توانید در هر فضایی که راحت هستید جلسات تان را برگزار کنید.  خیلی از افراد حتی متوجه می شوند که در مشاوره ی آنلاین می توانند خود را بهتر توضیح دهند و احساسات شان را بازتر و صادقانه تر ابراز کنند.

زوج‌درمانی آنلاین برای زوج هایی که کودک دارند و در یافتن کسی برای مراقبت از کودک شان مشکل دارند بسیار کمک کننده است.

 بر اساس تحقیقات انجام شده، مشاوره زوجین در کاهش پریشانی رابطه و بهبود رضایت از رابطه موثر است. در یک مطالعه با 300 زوج واقعی، زوج درمانی آنلاین یا مشاوره ازدواج آنلاین به عنوان یک راه حل پیشنهاد شد و زوج ها بهبودهای قابل توجهی را در عملکرد خود گزارش کردند؛ از جمله کاهش علائم افسردگی و اضطراب و بهبود در سلامت، احساس رضایت عاطفی و فهمیده شدن، بهبود عملکرد کاری و بالا رفتن کیفیت زندگی.

منابع

psychologytoday

betterhelp

talkspace

verywellmind

healthline

اشتراک گذاری:
نمایش دیدگاه ها (0)

دیدگاهتان را بنویسید