ارتباط روانشناسی و حقوق؟

سعدی بزرگ در کتاب گلستان می‌فرماید: « نه چندان درشتی کن که از تو سیر گردند، و نه چندان نرمی که بر تو دلیر شوند. درشتی و نرمی به هم در به است. چو فاصد که جراح و مرهم نه است.» حقوق و روانشناسی مصداق این درشتی و نرمی هستند. روانشناسی به افراد آموزش می‌دهد که چگونه با تغییر در افکار و رفتار و سبک زندگی به آرامش و آسایش دست یابند. و دانش حقوق ابزاری در اختیار ایشان قرار می‌دهد که اگر از سوی دیگران مورد تعدی و ظلم قرار گرفتند، از خود دفاع کنند. تصور کنید خانمی مورد مزاحمت خیابانی یا تلفنی مردی قرار گیرد. دانش روانشناسی چندان کمکی به رفع این مشکل نخواهد کرد. اما توسل به قوه قهریه و پلیس و دادگستری مشکل را رفع خواهد کرد. پس از آن دانش روانشناسی به کیس مورد نظر آموزش خواهد داد که چگونه در آینده از چنین مشکلاتی احتراز نماید. کاربرد هوشمندانه این دو ابزار مسیر زندگی سعادتمند را همورارتر خواهد نمود…. در دعاوی خانواده نیز دانش حقوق و روانشناسی با یکدیگر تلاقی می‌نمایند. از همین رو است که دادگاه‌های تخصصی خانواده با حضور قاضی مشاور زن تشکیل گردیده است، و در کنار آن مراکز مشاوره خانواده فعالیت می‌نمایند. در حوزه وکالت دعاوی خانواده نیز همانند دیگر دعاوی استفاده از یک وکیل باتجربه و دانشمند لازم است. اما در این پرونده‌ها علاوه بر دانش حقوقی، جنبه‌های روانشناختی و اجتماعی بیشتر مطمح نظر است. لذا وکلایی که در دعاوی خانواده مداخله می‌نمایند باید علاوه بر دانش حقوقی، واجد تخصص روانشناسی نیز باشند تا بتوانند با جامعیت کافی و افق دید وسیع‌تر به بهترین شکل منافع موکلین را تأمین نمایند.

احوالات شخصی و لزوم مراجعه به دادگاه‌های ایران

برای برخی از امور شخصی حادث شده در زندگی، افراد الزاماً باید به دادگستری محل تولد خود مراجعه نمایند. هرچند که در کشوری دیگر سکونت داشته باشند. مانند اخذ اجازه ازدواج با تبعه خارجی یا ازدواج بدون اجازه پدر یا ازدواج دوم یا ازدواج زیر سن قانونی، طلاق، ارث، محجوریت، حضانت و ولایت و تعیین قیم و عزل ولی یا قیم، گواهی انحصار وراثت، تغییر نام، و …. در این قبیل موارد می‌توان از طریق کانال‌های ارتباطی و مخابراتی مشاوره دریافت نمود. و به صورت الکترونیک و از طریق سامانه ثنا اعطای وکالت نمود، تا وکیل دادگستری بدون نیاز به حضور و پیگیری موکل تمامی امور مربوطه را انجام دهد.

جنبه‌های حقوقی ازدواج

ازدواج علاوه بر وجوه روانی و اجتماعی، از جنبه حقوقی بسیار پراهمیتی نیز برخوردار است. ازدواج می‌تواند تبعات اقتصادی، اجتماعی، و حتی کیفری بسیار قابل توجهی برای زوجین داشته باشد. از اجازه تحصیل و اشتغال و تعیین محل سکونت، تا حق طلاق و تمکین و مهریه و تنصیف اموال و پرداخت نفقه و اجرت المثل و…. اینها همگی نکات بسیار پراهمیتی هستند که اگر زوجین بدون توجه و آگاهی نسبت به آنها وارد رابطه زناشویی شوند، می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری را به آنها وارد نماید.

در مشاوره قبل ازدواج علاوه بر نکات روانشناسی و آموزش‌های اجتماعی قبل ازدواج، اطلاعات حقوقی لازم برای ازدواج نیز در اختیار زوجین قرار داده می‌شود تا بتوانند با آگاهی کامل قدم در مسیر مشترک بگذارند. امروزه با توجه به نرخ طلاق که در جامعه وجود دارد، طبیعتاً هنگام ازدواج باید به احتمال عدم موفقیت و تداوم نیافتن زندگی مشترک نیز فکر کرد. متأسفانه این احتمال در وضعیت کنونی چندان احتمال پایینی نیست. و از این رو جنبه حقوقی مشاوره قبل ازدواج بسیار پررنگ‌تر شده است.

محافظت از اموال و دارایی‌های خود در ایران.

مهاجرت از ایران تمام پیوندهای فرد با کشور خود را قطع نمی‌نماید. ممکن است افراد املاک و دارایی‌هایی در ایران داشته باشند که نیاز به مدیریت و محافظت داشته باشند. یا این اموال مورد تعدی و اختلاف با سایرین قرار گیرند. یا ممکن است امور اداری پیش آید که نیاز به پیگیری داشته باشد. در این قبیل موارد مناسب‌ترین کار اعطای وکالت به یک وکیل دادگستری است تا به بهترین شکل امور مربوطه را بدون نیاز به حضور موکل انجام دهد. اعطای وکالت به صورت غیرحضوری و از طریق سامانه ثنا انجام می‌پذیرد.

اشتراک گذاری:
نمایش دیدگاه ها (0)

دیدگاهتان را بنویسید